Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2017 15:18 - християнски календар
Автор: expositiofidei Категория: История   
Прочетен: 509 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Рождество Христово 25.12. 2017 г.

ПИСАНИЕ

1. Бог, след като в старо време много пъти и по много начини говори на отците чрез пророците,

2. в последните тия дни говори ни чрез Сина, Когото постави за наследник на всичко, чрез Когото сътвори и вековете

3. и Който, бидейки сияние на славата и образ на Неговата ипостас и държейки всичко с мощното Си слово, след като чрез Себе Си очисти греховете ни, седна отдясно на престола на величието във висините

4. и стана толкова по-горен от Ангелите, колкото по-славно от тях име е наследил.

5. Защото кому от Ангелите някога Бог е казал: "Син Мой си Ти, Аз днес Те родих". И пак: "Аз ще Му бъда Отец, а Той ще Ми бъде Син"?

6. Също, кога въвежда Първородния във вселената, казва: "да Му се поклонят всички Ангели Божии". (Посланието до Евреите 1:1-6)

ПРЕДАНИЕ

 „Вярвам...и в Един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца и чрез Когото всичко  е станало;

Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Дух Светий и Дева Мария, и стана човек;”  (Символ на вярата)


Св. Отци на църквата

Св. Дух „прави душата едновременно дева и майка” тя „непрестанно ражда Христа в недрата си”. (преп. Максим Изповедник)

„Той учеше, че Малкият вход на архиерея в светата църква чрез свещената служба носи отпечатък и образ на първото присъствие в плът на нашия Бог и Спасител Христос в този свят. Чрез това пришествие, след като освободи и изкупи поробената от гибелта, чрез греха пострадала от смъртта поради самата себе си и тиранически управлявана от дявола природа на човеците и след като Невинният и Безгрешен изплати като ответник целия дълг за нея, отново я въдведе към изначалната благодат на царството си...”

Впрочем нека не оставаме настрана от светата Божия Църква, която съдържа толкова велики тайнства на нашето спасение в светата и съвършена подредба на извършваните божествени символи. Чрез тези тайнства тя преобразява съобразно с Христос всеки от нас, който според силите си живее най-красиво и добре.....” (преп. Максим Изповедник, Мистагогия или въведение в тайнствата)

            




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: expositiofidei
Категория: Лични дневници
Прочетен: 6803
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930